top of page

Barbara Polla: «Το Πέραμα είναι όμορφο, ακτινοβόλο, δυνατό και λιτό»

The Art Newspaper

by Thimios Nikolopoulos


Ο Robert Montgomery και η Barbara Polla. Στο φόντο το πρώτο δημόσιο φωτεινό γλυπτό του καλλιτέχνη στο Πέραμα © Christos Panagos


Η επιμελήτρια της έκθεσης «Πράσινο Περα(σ)μα» και ιδρύτρια του συλλόγου «Sharing Perama» μας μιλάει για τη σχέση της με την πειραϊκή γωνιά που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τις ιδέες της.

H Ελβετίδα Barbara Polla είναι μια ιδιαίτερα πολύπλευρη προσωπικότητα με ευαισθησίες που την οδήγησαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις – γιατρός, πολιτικός, ιδιοκτήτρια γκαλερί, επιμελήτρια, συγγραφέας – αλλά με κοινή συνισταμένη τις αξίες της που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια και την εναντίωση της στην κοινωνική αδικία. Μια στάση και άποψη ζωής που έχει καταβολές και στην Ελλάδα και ειδικά στο Πέραμα, καθώς ήρθε εδώ για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ήταν μια σχετικά σύντομη διαμονή η οποία όμως σημάδεψε ανεξίτηλα την 17χρονη τότε Barbara. Τόσο αυτές οι μνήμες, όσο και η διάθεση της να προσφέρει, την οδήγησαν πολλά χρόνια αργότερα στη δημιουργία του συλλόγου «Sharing Perama» (στην Ελβετία) και λίγο αργότερα στην Ελλάδα πλέον το σωματείο «Μοιραζόμαστε το Πέραμα», ένα πολύπλευρο εγχείρημα, με σημαντικές συμμετοχές και δράσεις, που στοχεύει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ των κατοίκων και των καλλιτεχνών της περιοχής με την σύγχρονη τέχνη. Με αφορμή την έκθεση «Πράσινο Περα(σ)μα» στο Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Τέχνης την οποία συνεπιμελείται, μιλήσαμε με την Barbara Polla για το παρελθόν και το παρόν αυτής της άκρης της πόλης.


Τι εικόνα είχατε για την Ελλάδα πριν την επισκεφθείτε για πρώτη φορά;

Είχα την εικόνα της αρχαίας Ελλάδας, της Ελλάδας που σπούδαζα στο σχολείο, την ποίηση, το θέατρο, τον Περικλή και τον Οδυσσέα, τους θεούς και τους πολέμους… Ήξερα ότι δεν θα ήταν έτσι, αλλά δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.


READ THE ARTICLE:


Comments


bottom of page