top of page

The Art Newspaper Greece by Thimios Nikolopoulos

Updated: Jul 27, 2022


© Μάριος Φούρναρης


Το Sharing Perama στην πόλη των δόγηδων


Από την επόμενη εβδομάδα, η Βενετία εκτός από Μπιενάλε θα έχει και λίγο Πέραμα.

Μετά το «Πράσινο Πέρα(σ)μα», την έκθεση οικολογικής τέχνης και φουτουριστικών αναμνήσεων που εγκαινιάστηκε στο Πέραμα το φθινόπωρο του 2021 στο πλήρως ανανεωμένο Μουσείο Αλιείας, το πρόγραμμα «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο (ECC) να παρευρεθεί στη Βενετία συμμετέχοντας στην ετήσια έκθεσή του για το 2022, με τον τίτλο «Personal Structures». Οι εκθέσεις του ECC δραστηριοποιούνται παράλληλα με την έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας, δηλαδή από 23 Απριλίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Το «Sharing Perama / Μοιραζόμαστε το Πέραμα» ιδρύθηκε το 2017 από την Ελβετίδα Barbara Polla, ως ένα καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, οικολογικό και ανθρωπιστικό πρόγραμμα, στο οποίο σύντομα προσχώρησε μια ομάδα καλλιτεχνών, και σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος στοχεύει στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων του Περάματος και της σύγχρονης τέχνης συμπεριλαμβάνοντας έργα τέχνης. και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στον δημόσιο χώρο – όπως το γλυπτό «Η Αρχή της Ελπίδας» του Βρετανού καλλιτέχνη Robert Montgomery.

Στη Βενετία, όπως μας είπε η Barbara Polla, το «Μοιραζόμαστε το Πέραμα» παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο project: το «Μοιραζόμαστε το Πέραμα – Μοιραζόμαστε την Τέχνη» που περιλαμβάνει τρία καλλιτεχνικά έργα από τέσσερις καλλιτέχνες. Οι φωτογραφίες του Μάριου Φούρναρη, σαν αυτοπροσωπογραφία της πόλης, δίνουν στους θεατές την εντύπωση ότι βρίσκονται στην πραγματικότητα στο Πέραμα! Μετά τη Βενετία, αυτές οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν και θα εκτυπωθούν ως βιβλίο. Ο Robert Montgomery δημιουργεί ένα νέο έργο με υλικό το φως: Ένα Τραγούδι Αγάπης στη Σκιά των Ατσάλινων Κύκνων. Μετά τη Βενετία, αυτό το φωτεινό γλυπτό θα ενταχθεί στο Μουσείο Αλιείας στο Πέραμα και το “Μοιραζόμαστε το Πέραμα” στοχεύει επίσης να παράγει το ίδιο κομμάτι, σε πολύ μεγάλες διαστάσεις στα ελληνικά και να το εγκαταστήσει ξανά στον δημόσιο χώρο. Το καλλιτεχνικό δίδυμο Χρήστος Πανάγος-Χαράλαμπος Μαργαρίτης παρουσιάζει το υλικό προετοιμασίας του φιλμ Dreaming Perama, μια ταινία που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την φαντασία στην οποία μεταφερόμαστε σαν υπνοβάτες σε αρχαίες μνήμες και μελλοντικά όνειρα της πόλης. Μετά τη Βενετία, το όνειρο είναι η ταινία να ολοκληρωθεί και να κάνει πρεμιέρα στο Cine Πέραμα…Η παρουσία του “Μοιραζόμαστε το Πέραμα” στη Βενετία μαρτυρεί την πιθανότητα να αντιστραφούν ενίοτε οι ανισότητες πρόσβασης στον πολιτισμό» εύχεται η Barbara Polla.

bottom of page